Menu główne
Michał Zawilak
Wpływ temperatury
otoczenia w czasie zimowli na rozwój rodzin pszczelich.
Jednym z wielu czynników wpływających na rozwój i zimowlę rodziny pszczelej jest temperatura powietrza. Siła rodziny, z kolei, decyduje o jej wydajności miodowej, tj. o wyniku pracy pszczelarza. Warto dlatego rozważyć, czy istniej zależności wydajności miodowej rodzin od temperatury zimowli. W tym celu przedstawiłem w tab. 1 kształtowanie się temperatury w miesiącach XI-II na przestrzeni lat 2011-2021. Średnia temperatura w tych latach wynosiła 4,6°C. Różnica temperatury była wysoka ponieważ w sezonie 2012/13 obniżyła się o 46%, zaś w sezonie 2019/20 wzrosła o 52%. Można następnie porównać odchylenia temperatury i wydajności miodowej w poszczególnych latach. Graficzny obraz kształtowania się tych wartości przedstawiłem na rys.1. Wynika z tego, że wydajność częściej rosła w sezonach o niższej temperaturze zimowli.
Tab.1 Temperatura max. zimowli w latach 2011-2022 (Wrocław)
Sezon |
XI |
XII |
I |
II |
Średnia |
2011/12 |
7,4 |
4,7 |
1,7 |
-1,7 |
3,0 |
2012/13 |
8,1 |
0,9 |
-0,7 |
1,6 |
2,5 |
2013/14 |
6,8 |
4,6 |
1,9 |
8,1 |
5,4 |
2014/15 |
8,9 |
3,0 |
3,7 |
4,6 |
5,1 |
2015/16 |
9,2 |
8,0 |
0,9 |
6,1 |
6,1 |
2016/17 |
5,7 |
3,3 |
-0,5 |
3,7 |
3,1 |
2017/18 |
7,5 |
4,1 |
4,1 |
1,0 |
4,2 |
2018/19 |
8,1 |
3,7 |
1,2 |
7,4 |
5,1 |
2019/20 |
9,8 |
5,9 |
5,1 |
7,3 |
7,0 |
2020/21 |
8,3 |
4,6 |
1,4 |
3,9 |
4,6 |
2011-2021
|
8,0 |
4,3 |
1,9 |
4,2 |
4,6 |
2021/22 |
7,4 |
2,3 |
3,2 |
7,0 |
5,0 |
odchylenia |
-0,6 |
-2,0 |
1,3 |
2,8 |
0,4 |
źródło: opracowanie własne
Związek pomiędzy temperaturą a
wydajnością miodową obliczyłem również za pomocą współczynnika korelacji
(Pearsona), który wyniósł - 0,45. Wynik ten wskazuje o umiarkowanej korelacji
ujemnej, tzn. że, niższa temperatura zimowli wpływa na wyższą wydajność. Powstaje
pytanie, jakie praktyczne znaczenie ma ten wynik ? Otóż zmiany temperatury mają
charakter obiektywny i to do nich należałoby w każdym sezonie odpowiednio
dostosować metody kierowania rozwojem rodzin.
Na
podstawie danych w tabel. 1 można zauważyć niekorzystny wzrost temperatury
w ostatnim sezonie 2021/22. Również po pięciu miesiącach kolejnego sezonu
2022/23 można przewidywać, że warunki te będą podobne. Otóż mimo, że średnia
temperatura wzrosła tylko o 4°C, to w styczniu i lutym zimowla przebiegała pod
znakiem ocieplenia. Temperatura w tych miesiącach była wyższa, w porównaniu do
10 poprzednich lat, odpowiednio o: 1,3°C i 2,8°C. I tak, nieoczekiwanie w końcu
grudnia temperatura sięgnęła 14°C i przez tydzień czasu utrzymywała się na
wysokim poziomie. Na skutek tego wszystkie rodziny dokonały oblotu
oczyszczającego i matki miały warunki do wzmożonego czerwienia. Ponadto w
połowie lutego, przy temperaturze 11-12°C, kilkakrotnie huraganowe wiatry zakłócały
zimowanie pszczół w rozluźnionych kłębach. Z pewnością takie cieplne mają wpływ
na niekorzystne czerwienie matek, a co zatem idzie, nadmierne zużycie zapasów,
zbyteczne spracowanie karmicielek, rozwój warrozy i być może innych chorób.
Jeszcze gorsze jest wówczas to, że z rozwojem czerwiu zwiększa się o 10°C
temperatura kłębu, a to sprzyja
pojawieniu się w ulu wody, która jest największym nieszczęściem dla zimujących
pszczół.
Do takich niekorzystnych warunków termicznych zimowania należałoby wcześniej rodziny wcześniej przygotować. Wynika to z tego, że tylko bardzo silne rodziny, zaopatrzone w dostateczne zapasy, z odpowiednią wentylacją zimują w każdych warunkach pogodowych. Dlatego też wspominam o gospodarce dwurodzinnej i izolowaniu matek w czasie zimowli.
Michał Zawilak, Wrocław, 12-02-2023 r.
tel. 71 353-08-52