Wiedza - Pasieka Fabryczna

Idź do spisu treści

Menu główne

Zioła dla pszczół

 

Oto kilka ziół z ich właściwościami zaczerpnięte z internetu, ale zweryfikowane przez Joannę Lewandowską:

  :

1. Tatarak zwyczajny (Acorus calamus)

Występowanie: Brzegi wolnopłynących i stojących wód, podmokłe łąki.

Wykorzystujemy kłącze tataraku, które zbieramy późną jesienią i suszymy.

Działanie: aktywizuje pracę robotnic i czerwienie matki. Posiada właściwości antyseptyczne i wzmacniające.

Sposób użycia: Jedną łyżkę stołową rozdrobnionego, suszonego kłącza tataraku zalewamy w termosie 2 szklankami wrzątku i zostawiamy do naciągnięcia na 24 godziny. Dajemy pszczołom wczesną wiosną po jednej łyżce stołowej na litr syropu.

2. Aloes zwyczajny (Aloe barbadensis)

Występowanie: w Polsce nie występuje w stanie naturalnym. Uprawiany w szklarniach i amatorsko w doniczkach.

Wykorzystujemy sok ze świeżych liści.

Działanie: zwiększa odporność pszczół i posiada właściwości antyseptyczne.

Sposób użycia: sok ze świeżych liści natychmiast po wyciśnięciu dodajemy do syropu cukrowego w ilości 5-10 ml na 1 litr syropu lub 0,5 kg ciasta miodowo-cukrowego.

3. Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

Występowanie: łąki, miedze, przydroża, ogrody i nieużytki.

Wykorzystujemy liście ze zbioru w czasie kwitnienia.

Działanie: odtruwające i antyseptyczne.

Sposób użycia: sporządzamy napar. 50 g rozdrobnionego suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody. Pod przykryciem pozostawiamy do naciągnięcia przez okres 3-5 godzin. Pszczołom dajemy 100 ml na 1 litr syropu lub 0,5 kg ciasta miodowo-cukrowego. Można podawać również świeży sok z liści w ilości 5-10 ml na 1 litr syropu lub 0,5 kg ciasta miodowo-cukrowego.

4. Bagno zwyczajne (Ledum palustre)

Występowanie: torfowiska, bagna.

Wykorzystujemy łodygi bez liści z pączkami kwiatowymi.

Działanie: warrozobójcze.

Sposób użycia: z suszonych łodyg sporządzamy napar. 50 g ziela zalewamy 1 litrem wrzącej wody i odstawiamy do naciągnięcia na okres 2-3 godzin. Otrzymanym wyciągiem opryskujemy pszczoły na plastrach. UWAGA: Bagno zwyczajne jest rośliną częściowo chronioną w Polsce, a zarazem trującą dla człowieka.

5. Borówka czarna (Vacinium vitis idaea)

Występowanie: lasy iglaste, poręby, wrzosowiska.

Wykorzystujemy liście borówki które zbieramy wczesną wiosną, po stopnieniu śniegu.

Działanie: antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, odtruwające, odżywka witaminowa.

Sposób użycia: sporządzamy napar z suszonych, rozdrobnionych liści. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody i zostawiamy na 4-5 godzin w termosie. Podajemy 50-100 ml naparu na 1 litr syropu cukrowego.

6. Brzoza brodawkowata (Betula pendula)

Występowanie: pospolita w lasach i zagajnikach.

Wykorzystujemy pączki brzozy zbierane wiosną, przed rozwinięciem się liści. Liście zbieramy wiosną w czasie kwitnienia, a sok z brzozy w czasie puszczania soków.

Działanie: aktywizuje pracę robotnic i czerwienie matek. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, odżywka witaminowa.

Sposób użycia: z pączków brzozy sporządzamy odwar. 50 g suszonych, rozdrobnionych pączków zalewamy 1 litrem wody i powoli ogrzewamy na łaźni wodnej przez ok. 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Pszczołom podajemy 30-50 ml odwaru na 1 litr syropu cukrowego. Z liści sporządzamy napar. 50 g liści zalewamy 1 litrem wrzątku i odstawiamy do naciągnięcia na 3-5 godzin. Pszczołom podajemy 100 ml na 1 litr syropu cukrowego. Świeży sok brzozowy podajemy w ilości 20-30 ml na 1 litr syropu lub 0,5 kg ciasta miodowo-cukrowego.

7. Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)

Występowanie: wilgotne zarośla w dolinach rzek, pola uprawne (plantacje).

Wykorzystujemy szyszki prawie dojrzałe, które zbieramy jesienią.

Działanie: odtruwające, antyseptyczne, pobudzające rozwój.

Sposób użycia: z suszonych, rozdrobnionych szyszek sporządzamy napar. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody. Zaparzać najlepiej w termosie i odstawić na 5-6 godzin. Podajemy 50 ml naparu na 1 litr syropu.

8. Dziurawiec zwyczajny (Hypericu perforatum)

Występowanie: łąki, pastwiska, ugory, zarośla i przydroża.

Wykorzystujemy szczytowe partie ziela, zbierane w czasie kwitnienia w lipcu i sierpniu.

Działanie: antyseptyczne, przeciwzapalne, wzmacniające.

Sposób użycia: sporządzamy napar z suszonego ziela. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na 2-5 godzin. Podajemy 50-100 ml na 1 litr syropu.

9. Głóg jednoszyjkowy (Crataegus oxyacantha)

Występowanie: suche lasy, zarośla, miedze, parki i ogrody.

Wykorzystujemy owoce, które zbieramy jesienią, w czasie dojrzewania.

Działanie: aktywizuje pracę robotnic, czerwienie matek, zwiększają odporność na choroby, odżywka witaminowa.

Sposób użycia: 50 g suszonych, rozdrobnionych owoców zalewamy 1 litrem wrzącej wody, najlepiej w termosie. Pozostawiamy na 2-5 godzin do naciągnięcia. Podajemy rodzinom pszczelim w ilościach 50-100 ml na 1 litr syropu.

10. Koniczyna czerwona (Trifolium incarnatum)

Występowanie: łąki i pastwiska.

Wykorzystuje się główki kwiatostanów i górne liście. Zbiór w okresie kwitnienia.

Działanie: ogólno wzmacniające, antyseptyczne, odtruwające.

Sposób użycia: z suszu robimy napar. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody i pozostawiamy do naciągnięcia na 2-3 godziny. Pszczołom podajemy w ilości 50 ml na 1 litr syropu.

11. Krwawnik pospolity (Achillea millefolium)

Występowanie: ugory, miedze, pola, przydroża, suche łąki.

Wykorzystujemy górne części roślin w okresie kwitnienia.

Działanie: wzmacniające, pobudzające wiosenny rozwój rodzin, antyseptyczne.

Sposób użycia: z suszonych, rozdrobnionych części roślin sporządzamy napar. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzątku i pozostawiamy na 3-5 godzin do naciągnięcia. Pszczołom podajemy 50 ml naparu w 1 litrze syropu cukrowego.

12. Melisa lekarska (Melissa officinalis)

Występowanie: uprawiana w ogrodach, czasami występuje w stanie dzikim.

Wykorzystujemy pędy razem z kwiatami. Zbiór w czasie kwitnienia.

Działanie: ogólno wzmacniające, antyseptyczne.

Sposób użycia: z suszu sporządzamy napar. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody. Odstawiamy na 3-5 godzin do naciągnięcia. Podajemy w ilości 50-100 ml na 1 litr syropu. UWAGA: Melisa lekarska powinna być uprawiana przez każdego pszczelarza w pobliżu pasieki. Pszczoły bardzo lubią jej zapach i stąd od wielu lat jest używana przez pszczelarzy do nacierania rąk przed pracą w pasiece, do nacierania rojnic oraz uli w których mamy osiedlić pszczoły.

13. Mięta pieprzowa (Mentha piperita)

Występowanie: roślina uprawiana w ogrodach.

Działanie i sposób użycia - podobnie jak melisa lekarska.

14. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

Występowanie: występuje pospolicie na łąkach, pastwiskach i nieużytkach.

Wykorzystujemy kwiaty i młode liście, zbierane w czasie kwitnienia oraz korzenie zbierane późną jesienią i wczesną wiosną.

Działanie: ogólno wzmacniające i oczyszczające organizm pszczół.

Sposób użycia: z liści i kwiatów sporządzamy napar. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody i pozostawiamy do naciągnięcia na 2 do 4 godzin. Z suszonego korzenia sporządzamy odwar. 50 g suszonego, rozdrobnionego korzenia zalewamy 1 litrem wody. Wolno podgrzewamy na łaźni wodnej przez 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia. Pszczołom podajemy 50 ml naparu bądź odwaru do 1 litra syropu cukrowego. 15. Pięciornik kurze ziele (Potentilla erecta)

Występowanie: pastwiska, łąki, widne lasy.

Wykorzystujemy kłącza zbierane późną jesienią, w październiku lub wiosną przed pojawieniem się liści.

Działanie: stymulujące pracę pszczół i matki, odtruwające, antyseptyczne, przeciwgrzybicze, przeciwbiegunkowe.

Sposób użycia: z wysuszonych i rozdrobnionych kłączy sporządzamy odwar. 20 g zalewamy 1 litrem wrzącej wody i podgrzewamy wolno na łaźni wodnej, nie dopuszczając do wrzenia, przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy 50 ml na 1 litr syropu.

16. Pokrzywa zwyczajna (Utrica dioica)

Występowanie: występuje pospolicie - nieużytki, przychacia, przydroża, zarośla i olszyny.

Wykorzystujemy górne części pędów razem z liśćmi. Zbiór wczesną wiosną, do chwili kwitnienia i początku kwitnienia.

Działanie: ogólno wzmacniające, antyseptyczne, dostarczające witamin, mikro- i makroelementów.

Sposób użycia: z suszu robimy napar. 20 g suszu zalewamy 1 litrem wrzątku, odstawiamy do naciągnięcia na czas 4-6 godzin. Pszczołom dajemy w iiości 100 ml naparu na 1 litr syropu. Można też dodawać świeży syrop z pokrzywy do syropu cukrowego w ilości 5-10 ml na litr lub 0,5 kg ciasta miodowo-cukrowego.

17. Róża dzika (Rosa canina)

Występowanie: miedze, zarośla, nieużytki, przydroża, obrzeża lasów.

Wykorzystujemy owoce. Zbiór w okresie dojrzewania - koniec września, październik.

Działanie: stymulujące rozwój rodziny pszczelej, dostarczające witamin.

Sposób użycia: 50 g wysuszonych i rozdrobnionych owoców zalewamy 1 litrem wrzątku i odstawiamy na 2-4 godziny do naciągnięcia, najlepiej w termosie. Pszczołom podajemy w ilości 30-50 ml na litr syropu cukrowego.

18. Sosna zwyczajna (Pinus silvestris)

Występowanie: występuje pospolicie w całym kraju.

Wykorzystuje się pączki oraz świeże igliwie z młodych gałązek. Pączki zbieramy wczesną wiosną w okresie nabrzmiewania. Igliwie można zbierać w ciągu całego roku (zimą posiada najwięcej witamin).

Działanie: wzmacniające, przyśpieszające wiosenny rozwój pszczół, uodparniające na choroby, wzbogacające w witaminy.

Sposób użycia: z pączków i igliwia sosny sporządzamy odwar. 20 g rozdrobnionego surowca zalewamy zimną wodą i podgrzewamy przez 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia. Pszczołom podajemy 20-30 ml odwaru na 1 litr syropu cukrowego.

19. Bylica piołun (Artemisia absinthium)

Występowanie: przydroża, przychacia, żwirowiska, nieużytki.

Wykorzystujemy górne części pędów razem z kwiatami. Zbiór w okresie kwitnienia.

Działanie: wzmacniające, odkażające, metaboliczne, dostarczające soli mineralnych i witamin.

Sposób przygotowania: z suszu sporządzamy napar. 29 g rozdrobnionego surowca zalewamy 1 litrem wrzątku. Pszczołom podajemy w ilości 30-50 ml na litr syropu.

20. Czosnek pospolity (Allium sativum)

Występowanie: uprawiany.

<

Wykorzystujemy cebule (główki czosnku).

Działanie: stymulacja rodzin pszczelich, zwiększenie odporności na choroby pszczół, profilaktyka nosemozy i grzybicy.

Sposób użycia: 200 g czosnku zalać 0,5 litra spirytusu 70% lub wódki. Postawić w ciemnym miejscu na 14 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. W tym samym czasie sporządzić również roztwór spirytusowy propolisu w proporcji 20 g propolisu na 0,5 litra spirytusu 70 % i odstawić na 14 dni, co jakiś czas wstrząsając. Następnie przefiltrować i zlać do butelek. Oba wyciągi mieszamy w równych ilościach i podajemy pszczołom w ilości 1 ml na 0,5 l syropu wiosną przez okres siedmiu dni. W celach profilaktycznych, pszczołom można również podawać sam wyciąg z czosnku, lub propolisu. Powyższy wyciąg można również podawać do poidła słoikowego wczesną wiosną.

21. Cebula jadalna (Allium cepa)

Występowanie: uprawiana.

Sposób użycia:

a) 30 g rozdrobnionej cebuli zalać 0,5 litrem wrzącej wody w termosie. Odstawić na dwa dni. Wyciąg ten dodaje się do 3 litrów syropu. Podkarmiamy 4-krotnie, co 6 dni w ilości 500 ml syropu na rodzinę pszczelą.

b) cebulę razem z łupinami zetrzeć na tarce. Jedną średniej wielkości cebulę dodajemy do 5 litrów ciepłego syropu, odczekujemy około 1 godziny i podajemy pszczołom do podkarmiaczek.

 c) cebulę rozcieramy, zalewamy 1 litrem ciepłej wody, słodzimy i tym roztworem opryskujemy obustronnie pszczoły siedzące na plastrach, a także plastry z czerwiem otwartym. Oprysk powtarzamy 3-4 razy, co 4 dni.

22. Skrzyp polny (Equisetum arvense)

Występowanie: występuje na polach.

Wykorzystujemy ziele skrzypu.

Działanie: leczenie grzybicy pszczół i profilaktyka.

Sposób użycia: 200 g świeżego skrzypu zalać 3 litrami wrzącej wody. Odstawić na 1 godzinę do naciągnięcia. 50 ml naparu dajemy do 1 litra syropu. Odwarem skrzypu można również karmić pszczoły przed zimą.

23. Olejek Cynamonowy – skutecznie zwalcza i zapobiega Zgnilcowi Amerykańskiemu i Europejskiemu (kiślicy )

24. Wrotycz pospolity (ziele Matki Boskiej) - Zwalcza warrozę, przed zabiegiem dennicę należy wyścielić białą kartką posmarowaną olejem jadalnym. Wrotycz musi być wysuszony, do podkurzacza dodaje się i spala całe łodygi i kwiaty. Odymiać pszczoły normalnie w czasie zwykłego przeglądu, bądź przez otwór wylotowy tak jak w przypadku mięty pieprzowej. Można łączyć te zioła.

25. Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

Występowanie: Łąki, miedze, przydroża, ogrody i nieużytki.

Wykorzystujemy liście ze zbioru w czasie kwitnienia.

Działanie: odtruwające i antyseptyczne.

Sposób użycia: Sporządzamy napar. 50 g rozdrobnionego suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody. Pod przykryciem pozostawiamy do naciągnięcia przez okres 3-5 godzin. Pszczołom dajemy 100 ml na 1 litr syropu lub 0.5 kg ciasta miodowo-cukrowego. Można podawać również świeży sok z liści w ilości 5-10 ml na 1 litr syropu lub 0.5 kg ciasta miodowo-cukrowego.

26. Głóg jednoszyjkowy (Crataegus oxyacantha)

Występowanie: Suche lasy, zarośla, miedze, parki i ogrody.

Wykorzystujemy owoce, które zbieramy jesienią w czasie dojrzewania.

Działanie: Aktywizują pracę robotnic, czerwienie matek, zwiększają odporność na choroby, odżywka witaminowa.

Sposób użycia: 50 g suszonych rozdrobnionych owoców zalewamy 1 litrem wrzącej wody, najlepiej w termosie. Pozostawiamy na 2-5 godzin do naciągnięcia. Podajemy rodzinom pszczelim w ilościach 50-100 ml na 1 litr syropu.

27. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

Występowanie: Występuje pospolicie na łąkach, pastwiskach i nieużytkach.

Wykorzystujemy kwiaty i młode liście zbierane w czasie kwitnienia oraz korzenie zbierane późną jesienią i wczesną wiosną.

Działanie: ogólno wzmacniające i oczyszczające organizm pszczół.

Sposób użycia: Z liści i kwiatów sporządzamy napary. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody i pozostawiamy do naciągnięcia na 2 do 4 godzin. Z suszonego korzenia sporządzamy odwar. 50 g suszonego, rozdrobnionego korzenia zalewamy 1 litrem wody. Wolno podgrzewamy na łaźni wodnej przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia. Pszczołom podajemy 50 ml naparu bądź odwaru do 1 litra syropu cukrowego.

28. Skrzyp polny (Equisetum arvense)

Występowanie: występuje na polach.

Wykorzystujemy ziele skrzypu.

Działanie: leczenie grzybicy pszczół i profilaktyka.

Sposób użycia: 200 g świeżego skrzypu zalać 3 litrami wrzącej wody. Odstawić na 1 godzinę do naciągnięcia. 50 ml naparu dajemy do 1 litra syropu. Odwarem skrzypu można również karmić pszczoły przed zimą.

 

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego