Produkty pszczele - Pasieka Fabryczna

Idź do spisu treści

Menu główne

Produkty pszczele

Nalewka z propolisu.

przepis na lekarstwo wg. prof. dr hab. n. farm. ARTURA STOJKO, prezesa Polskiej Fundacji Apiterapii :

10 dkg  propolisu

1/2 l   spirytusu

250ml   wody

Składniki zmieszać, wstawić na 10 dni  w ciemnym pomieszczeniu.

 2 x dziennie wstrząsać.

Jedenasty i dwunasty dzień ( 48h) nie ruszać, zrobi się osad na dnie.

Zlać górę do  drugiego naczynia , pozostałość przecedzić przez filtr papierowy .

 To co zostanie zamknąć hermetycznie, do ciemnego pomieszczenia,  do wykorzystania na kompresy.

Nalewkę wstawiamy do lodówki  - dolna półka ( najniższa temperatura) na 2 dni.

Znowu filtrujemy, osadzony wosk wyrzucamy, a nalewka do użycia.

Sposób użycia nalewki:

1 łyżeczka rano na czczo, potem15 minut nie jeść.

jeśli wieczorem to 2,3 godz. po jedzeniu czyli ostatni posiłek ok 19, a potem o 22 lekarstwo.

Stosować profilaktycznie 1 x dziennie dwa razy w roku po 3 miesiące.

Leczniczo np. przy dolegliwościach wątroby - 2 x dziennie.

__________________________________________________________________________

Odłożone do ciemnego resztki z pierwszego filtrowania można stosować na okłady w leczeniu skóry np. odleżyny, egzemy itp.

Sposób użycia okładów:

uszyć kompres z gazy, w którym miedzy dwie warstwy gazy wkładamy propolis, ten z filtrowania. Skropić spirytusem i robimy okłady na wykremowaną skórę!

Kompres chować w zamkniętym hermetycznym naczyniu i w ciemnym pomieszczeniu.

Spisał Andrzej Pałka na szkoleniu prowadzonym przez prof. dr hab. n. farm. Artura Stojko.

Poniżej film z innego szkolenia  prowadzonego przez prof. Stojko

 

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego